Band Historia
 
Peroxidblond och flinande vickar Lauri Ylönen på stolen och säger: “Jag ska tala om hur våra vänner reagerade, de tänkte ’För Guds skull, ni kan inte göra det!’ En utmärkt komplimang, tycker jag.”

Det handlar förstås om det framgångsrika finska bandet The Rasmus sjunde album ”Black Roses”, som den 24 september äntligen når deras ivrigt väntande fans.

Sedan de släppte sitt senaste album för tre år sedan har de fyra skolkamraterna turnerat i nästan 40 länder, gjort 250 konserter och blivit en smula uttröttade av det hela. Som bandets sångare och låtskrivare Lauri säger: ”Det var en fantastisk tid. Vi jagade pingviner i Cape Town och gjorde ett akustiskt set för radio inför 98 000 personer i Mexico City. Det är sköna historier och intryck som jag inte skulle vilja vara utan, men vi fick betala dyrt för det och blev verkligen utbrända.”

Med ett nytt album framför sig var pressen att lyckas enorm; åtta Emmas, den finska motsvarigeten till Grammisen, en Echo Award som den bästa nykomlingen i Tyskland 2004, en World Music Award som det bäst säljande bandet i Skandinavien samma år och två MTV European Music Awards som bästa nordiska och finska band 2003 och 2005 är bara några av de många priserna i The Rasmus 14-åriga karriär.

Det då tonåriga rockbandet som gjorde sin första spelning i skolaulan har till dagens datum sålt 2,5 miljoner album världen runt. Hemma i Finland tog de sig in på listorna redan med sitt första album ”Peep”, som kom 1996 då bandet fortfarande inte hade lagt ”The” till namnet Rasmus. Den då 17-årige Lauri lämnade snabbt skolan och de följande åren släppte de unga finska stjärnorna hit efter hit. 1997 kom ”Playboys”, 1998 ”Hell Of A Tester” och 2001 – nu under bandnamnet The Rasmus för att undvika förväxling med den svenska DJ Rasmus – släpptes ”Into”. Managern Seppo Vestrinen, som hade gjort sig ett namn med landsmännen i HIM, tog bandet under sina vingar och man ersatte trummisen Janne Heiskanen som hade åkt till Thailand för att hitta sig själv med Aki Hakala. Tillsammans med banden Kwan och Killer bildade The Rasmus samtidigt Dynasty, som en kompisklubb mellan banden. Garaget där allt tog sin början tjänade under tiden som förvaringsplats för de högar av guld- och platinapriser som sedan 2003 års hitalbum ”Dead Letters” och den internationella hitsingeln ”In The Shadows” hade vällt in även från andra länder än hemlandet. ”Dead Letters” sålde 1,5 miljoner ex, låg på topp tio i tio länder (bl.a. England) och toppade listorna i Tyskland, Finland, Schweiz och Österrrike.

Lauri: ”Plötsligt förknippades vi med en speciell scen och det kändes som att vissa saker förväntades från oss. Det blev svårt för oss att hantera. Vi behövde verkligen ta en paus och tänka igenom den här nya situationen och gjorde det också efter 2005 års ’Hide From The Sun’. Det kändes jättebra att starta om från början igen, att radera allt gammalt, testa nya vägar och utforska den nyvunna kreativa friheten.” Friheten som var så viktig för den pojkaktiga mannen att han gärna symboliskt visade den med ett par fjädrar i håret och som gav honom smeknamnet ”lintu”, finska för fågel. Resultatet av bandets paus med målet att få friheten tillbaka presenteras nu på ”Black Roses” – elva noga genomtänkta, detaljälskande låtar. Modiga, säkra, fulla av potentiella hits och riktigt poppiga ringer nu kvartetten in sin nya era. ”Vi kallar soundet ’death pop’. Vi tänkte inte speciellt länge på vår nya framtoning. Att ändra riktning kom naturligt och passade allas våra idéer”.

Trots den till synes mörka albumtiteln lämnar The Rasmus med “Black Roses” sin egen skugga och visar upp sin ljusaste och vänligaste sida hittills. De hittade inspiration under solen på den lilla grekiska ön Folegandros – en balkong över en klippa som ser ut över havet och grekiskt vin är grunden till ”Black Roses”. Lauri: ”Det är inget fel med lite press men det är en negativ, destruktiv känsla att tänka att du måste slå din egen låt. På Folegandros var vi långt ifrån allting och avslappnade och låtarna bara kom till oss. Jag älskar självklart att få en hit men för det behövs tur och rätt tajming som inte kan tvingas fram.” Däremot kan man hjälpa turen på vägen om den knackar på dörren, speciellt i form av låtskrivar- och producentlegenden Desmond Child. ”Desmond kontaktade oss och ville jobba med oss eftersom han gillar vårt sound. Han har en blandning av ungerskt, kubanskt och amerikanskt påbrå och är ett stort fan av europeiska och speciellt skandinaviska band. Hans mål var att behålla vårt finska sound, att kanske till och med göra det ännu mer originellt och att inte producera en typiskt amerikansk hit.”

Child lät inte tillfället att aktivt engagera sig gå honom förbi och skrev första singeln “Livin’ In A World Without You”, som släpps den 15 september, tillsammans med bandet. Det placerar The Rasmus i det fina sällskapet av världsstjärnor vars låtar Child har varit med om att skriva, t.ex. Kiss ”I Was Made For Loving You”, Alice Coopers ”Poison”, Bon Jovis ”Livin’ On A Prayer” och Ricky Martins ”La Vida Loca” – och det bara för att nämna några av de över 70 Topp 40-klassiker som Desmond Child har varit involverad i och som har sålt över 300 miljoner ex. Lauri: ”Desmond hade väldigt bra idéer som passade låttexterna och är en expert när det kommer till finputsningen. Men vår co-producent Harry Sommerdahl gjorde också en värdefull insats. Och trots Desmonds rykte som en hitmaskin är han en väldigt känslig, djup och konstnärlig person”.

Till slut var det en handbok för manusförfattare som Desmond gav till Lauri som låg till grund för hela konceptet på ”Black Roses”. Lauri: ”Boken hade exempel från kända filmer som ’Star Wars’, ’E.T.’ och Titanic och baserad på en filmhandling skapade vi en påhittad livshistoria om två människor. Strukturen i stora Hollywoodfilmer följer ett enkelt koncept med fyra roller: föräldralös, vandrare, krigare och till sist martyr. Vi skrev och organiserade våra låtar efter de olika kategorierna och diskuterade ofta texterna i timmar innan vi bestämde oss för att behålla en enda rad. Det var väldigt annorlunda jämfört med det senaste albumet. Men man kan självklart tolka in andra betydelser och den påhittade historien i ’Black Roses’ flödar av verkliga minnen också.”

Lauri förklarar meningen med de svarta rosorna i titellåten “Ten Black Roses”. ”Idéen kommer från början från våra fans som började kasta upp svarta rosor på scenen, så det är en koppling till verkliga livet”. I sången är de svarta rosorna en hemlighet mellan två älskare: hon älskar att fläta rosor i håret och han skickar dem till henne från någonstans långt borta. Refrängen har funnits i baktankarna i tio år – vissa saker tar tid att mogna. Andra delar av albumet, som förstasingeln ”Livin’ In A World Without Me”, är å andra sidan helt nya. Låten skrevs i Berlin för bara några månader sedan och är med sin elektroniska ljudbild med rap långt ifrån soundet på ”In The Shadows”. Trots den mäktiga närvaron från Child behöll bandet musiken exakt så som de ville ha den. Förutom lite 80-talsglamrock är det egentligen keyboards, samplingar och synth som visar den nya väg The Rasmus har valt. Lauri: ”Vi ändrade på lite saker och gjorde det mer rockigt, medan en del låtar förblev exakt som de lät på demoversionerna. Jag tycker att de är mörka och atmosfäriska, med lite av en Depeche Mode-känsla medan en låt som ’Dangerous Kind’ snarare påminner om vår tidiga, mer funkiga period.”

Här finns en armé av stråkar, en blinkning till Carl Orffs ”Carmina Burana” i ”Lost And Lonely” och en stor dos av ironi och humor som främst verkar komma från de egensinnigt arrangerade gitarr- och basslingorna. ”Jag känner mig väldigt nöjd nu när albumet är klart”, säger frontmannen lyckligt. Bandet har beslutat att för tillfället inte göra några samarbeten som inte riktigt passar deras utveckling, därför får den redan inspelade låten med Nightwishs sångerska Anette Olzon vänta med att släppas.

Långt innan stundande turnéer har “Black Roses” redan sett stora delar av världen. Albumet spelades in i Finland, Sverige, Singapore och Berlin men det mesta arbetet med plattan gjordes i Nashville, Tennessee, countryns Graceland och Desmond Childs hem. Lauri skrattar glatt och uttalar Nashville med den bredaste accent, som om han hade ridit hela vägen från Helsingfors: ”Inget att oroa sig för, vi lät inte lägereldsromantik och västernstilen smyga sig in i vårt sound. Vi var lite som utbölingar i staden för vi bar inte HATTEN…Så alla kunde se att vi inte hörde hemma där. Det var en galen upplevelse att se 1000 personer sjunga med till countryklassiker på barerna. Varje dag åt vi gigantiska portioner kött, en souvenir som vi fortfarande känner konsekvenserna av”, säger han och klappar sig på magen. Och med sin vanliga klara, lite reserverade röst summerar Lauri Ylönen humöret i The Rasmus-lägret 2008: ”Vi är inspirerade igen och känner oss riktigt laddade och spända på att få höra vad ni kommer att tycka om ’Black Roses’”. Stenrosen på det egendesignade omslaget liknar en kompass med fem riktningar. En står för det okända och det är dit The Rasmus är på väg, med ett gott humör och törstande efter action.

Album “Black Roses” Skandinavisk release 24:e september
Singel “Livin’ In A World Without You” Skandinavisk release 10:e september